Fieldtrip: CLT's in België

In de vroege morgen van 10 december verzamelde een diverse groep van dertig bewoners uit de H-buurt zich voor de AZ spelersbus om naar Antwerpen af te reizen. Dit was niet in het kader een voetbal wedstrijd maar als onderdeel van het Europese project Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities (SHICC). Dit project heeft als doel om een wijdverspreide beweging te faciliteren van Community Land Trusts (CLT’s) in West-Europa, die CLT als middel inzetten om buurt gedreven gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen te creëren.

IMG_6858.jpg

Het doel van deze specifieke veldreis was om te leren van succesvolle CLT projecten in België. En tevens een realistisch beeld krijgen van wat er nodig is voor om de CLT werkelijkheid te maken in de Bijlmer.

Deelnemers aan het programma waren alle partners van het SHICC project waaronder de steden Lille, Gent, Brussel, London, en associated partners waar Amsterdam in december officieel voor is aangetrokken.

Jardin Mojorelle L’espoir

Het programma van de dag had een praktische inslag waar het ochtenddeel was gereserveerd om verschillende kernelementen van de CLT uit te diepen in werkgroepen en centrale presentaties. Onderwerpen varieerden van hoe de participatie van een CLT kan worden ingericht tot hoe verschillende organisatiestructuren kunnen worden gehanteerd om bestuurbaarheid transparant en haalbaar in te richten. De gegeven presentaties zijn hier te downloaden.

In het middagprogramma werden verschillende CLT projecten bezocht, waar werd vertelt over de ontstaansgeschiedenis en lessen van elke locatie. Wat met name opviel was de diversiteit van de projecten en de eigenheid van de architectuur, dit kwam met name ten uiting door de verschillende typen woningen, het gebruik van kleur en het materiaalgebruik. Wat verder opviel tijdens de rondleidingen was het doorzettingsvermogen en de motivatie van initiatiefnemers om zelf bij te dragen aan de ontwikkeling van hun leefomgeving. Een mooi voorbeeld was de tuin en buurt-serre van “Jardin Mojorelle L’espoir”, waar bewoners een plek voor de voor de buurt beheren en activiteiten organiseren.

Vertrouwen

In de namiddag werden er discussies geleid tussen verschillende stakeholders van CLT’s in Brussel waaronder bewoners, gemeente en ondernemers. Hier kwam vooral naar voren het onderlinge vertrouwen dat was opgebouwd gedurende ontwikkeling van het project. En dat sommige zaken gewoon veel tijd kosten om uit te zoeken en het daarom essentieel is geweest de Gemeente structureel een project team heeft mogelijk gemaakt om de ontwikkeling van CLT’s te versnellen.

Toen de Amsterdamse delegatie in de bus terug naar huis zat, met pizza dozen op de schoot, bleven de discussies over CLT doorgaan tot aan de voordeur van de flat.

Zie hier fotos van de veldtrip https://photos.app.goo.gl/4kUmCGrBJVMiXhLg7

Rense Bos