Launch Community Land Trust Lab

De kloof tussen arm en rijk neemt in (Europese) steden al jaren toe. Ook in Amsterdam. Met alle gevolgen van dien, zoals dat mensen met een laag inkomen worden verdrongen uit de stad, er clustering van armoede in de stad plaatsvindt of dat het onmogelijk is geworden om betaalbare woningen te kopen.

Gelukkig zijn er instrumenten om iets te doen aan deze toenemende tweedeling tussen arm en rijk in de stad. In Belgiƫ en Amerika gebruiken ze hiervoor de Community Land Trust (CLT). Een bewezen aanpak om generaties lang met een laag inkomen betaalbaar te kunnen wonen in de stad.

We (And The People en Publieke Versnellers) gaan t/m oktober 2018 in een Lab testen hoe een CLT er in Nederland uit kan zien. We starten in de H-Buurt in de Bijlmer, Amsterdam. Kijk hier onze introductie video; https://youtu.be/VUsNXKXSyuU

Dankzij een partnerschap met oa. het Stimuleringsfonds en de Triodos Foundation  starten we dit Lab op. De aankomende maanden gaan we in drie sprints testen (two pager) hoe een CLT er in Nederland en de Bijlmer uit kan komen te zien. Dat doen we samen met bewoners, stakeholders als de gemeente, banken en financiĆ«le en juridische experts.

Net als Bernie Sanders in Baltimore heeft gedaan, willen wij Laurens Ivens vragen of hij de politieke vader van een Community Land Trust in Amsterdam / Bijlmer wil worden. Help ons hier direct mee door hem hiervan op de hoogte te stellen of neem contact met ons op! 

Meer updates via: communitylandtrust.nl | clt.amsterdam | www.cltbijlmer.nl

Joris Kramer