CLT in het buitenland

Op 22 mei waren we op de conferentie van het Europese project SHICC in Lille: 

conferentie CLT Lille.jpg
 

(http://www.nweurope.eu/projects/project-search/shicc-sustainable-housing-for-inclusive-and-cohesive-cities/)

Hier waren ongeveer 100 CLT bewonersgroepen, technisch experts, ambtenaren en investeringsbedrijven uit de VS, UK, België en Frankrijk bij elkaar om met en van elkaar te leren over CLT’s. 

Het Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities (SHICC) project is een Europees project dat als doel heeft om de versnelling van CLT’s in West-Europa te bewerkstelligen. 

In 2020 wil het project 500 CLT hebben gestart voor 7000 woningen en ongeveer 20.000 inwoners.

In Lille, Gent, Antwerpen en London zijn de eerste pilot projecten gepland. In Nederland tot op heden nog geen...

Belangrijkste inzichten na een dag in Lille:

  • De diversiteit van CLT’s is enorm. Van de 280 CLT’s in de VS en 290 CLT’s in de UK legt iedere CLT de nadruk op een ander aspect. Soms gaat het over het verhuren van woningen bij gebrek aan een sociale woningbouwsector. Soms gaat het over het sociaal ontwikkelen van grond.

Screenshot 2018-06-07 11.13.17.png

 

  • CLT’s gaan in eerste instantie over de sociale ontwikkelingen van buurten. Daar is betaalbaar wonen een onderdeel van.

  • De aankoop van grond is cruciaal voor het starten van een  Community Land Trust.

  • CLT’s starten zowel top-down op initiatief van lokale overheid (bijvoorbeeld in Burlington, VS) als bottom-up op initiatief van een groep bewoners (CLT in Londen)

  • De ontwikkeling van CLT’s gaan sneller met behulp van een nationaal expertisecentrum. De VS en UK werken beiden met een nationaal kenniscentrum dat startende CLT’s ondersteunt:

    http://www.communitylandtrusts.org.uk  en het http://cltnetwork.org
  • UN-Habitat heeft de CLT omarmt als een sterk mechanisme om toegang tot betaalbaar wonen mogelijk te maken. Zie hier de publicatie hierover en Article 107 van de nieuwe Habitat III. Urban Agenda .

Joris KramerCLT